Dar care este diferența între grăsimile naturale și grăsimile trans? Grăsimi naturale – pot fi de origine vegetală și animală. Grăsimi artificiale/trans – sunt obținute prin adăugarea chimică a hidrogenului în grăsimile naturale. Grăsimile trans contribuie la prelungirea prospețimii produselor, în care sunt adăugate, a termenului de păstrare și a aspectului atrăgător. Grăsimile trans mai sunt numite și acizi grași trans. Carnea de vită, miel și produsele lactate grase, nucile învechite (păstrate mult timp) în mod natural conțin cantități mici de grăsimi trans. În rația alimentară zilnică a unui adult, ponderea „grăsimilor trans naturale” provine din contul consumului de carne (grăsimile trans reprezentând 3 – 9% din grăsimea cărnii de vită și miel) și produselor lactate (2 – 5%) de la capre, oi, vaci. Grăsimile trans nu sunt sintetizate în organismul uman și nu sunt necesare în alimentația zilnică, dar sunt absorbite în organism și metabolismul le procesează. Grăsimile trans industriale pot fi găsite în diferite concentrații mai mari sau mai mici, în biscuiți, produse de patiserie, margarină, creme de cofetărie și umpluturi, alimente prăjite, precum cartofii. Vorbind din punct de vedere științific, structura chimică a grăsimilor hidrogenate (trans) este diferită față de cea a grăsimilor naturale, având o formă moleculară rigidă, care tinde să „rigidizeze” și structurile organismului, în care sunt încorporate (adică arterele, venele). Astfel, grăsimile hidrogenate tind să rămână „blocate” în circulație, constituind un factor de risc crescut pentru dezvoltarea maladiilor cardiovasculare. Iar după cum estimează experții, pentru fiecare procent de energie acumulat din cantități mari de grăsimi trans, crește riscul apariției bolilor cardiovasculare cu 12 – 13%, ceea ce constituie deja o mare problemă în rândul populației Republicii Moldova. Alimentele ce conțin o cantitate foarte ridicată de grăsimi trans sunt:
Clasificate după gramaj și procent de grăsimi trans per conținut, conform unui studiu OMS, aceste alimente ar putea fi reprezentate astfel: