Grăsimile sunt un produs indispensabil în dieta noastră zilnică, acestea sunt necesare pentru a umple depozitul nostru de energie. În funcție de cum ardem caloriile acumulate, putem consuma mai multe sau mai puține grăsimi. Însă, e bine să știm că grăsimile pot fi „bune” și „rele”, adică sunt de 2 tipuri: naturale (vegetale și animale) și artificiale. Grăsimile artificiale sunt grăsimile trans ori hidrogenate.
Grăsimile trans sunt formate prin adăugarea hidrogenului în uleiul vegetal ori animal, în cadrul procesului de hidrogenare. Grăsimile trans contribuie la prelungirea prospețimii produselor în care sunt adăugate, a termenului de păstrare și a aspectului atrăgător. Acestea nu sunt sintetizate în organismul uman și nu sunt necesare în alimentația zilnică, dar sunt absorbite și metabolizate în organism. Grăsimile trans industriale pot fi găsite în diferite concentrații în: napolitanele și plăcintele cumpărate în stradă, tot felul de burger, kebab și pizza din comerț, produsele de patiserie, snack-uri, margarină și aluaturile congelate preparate industrial, alimentele prăjite (cartofii).
Grăsimile naturale (nesaturate) pot fi de origine vegetală și animală. Carnea de vită, miel și produsele lactate grase, nucile învechite (păstrate mult timp) în mod natural conțin cantități mici de grăsimi trans care nu sunt dăunătoare organismului. În rația alimentară zilnică a unui adult, ponderea grăsimilor trans naturale provine din contul consumului de carne (grăsimile trans reprezentând 3 – 9% din grăsimea cărnii de vită și miel) și 2 – 5% din a produselor lactate de la animale rumegătoare (capre, oi, vaci). De asemenea, ele sunt în cantități mici, admisibile pentru organismul uman și în unt, untură, uleiuri de măsline, rapiță și de floarea soarelui, nuci, semințe, avocado. În țările economic dezvoltate se fac eforturi pentru a micșora sau a elimina grăsimile trans prin modificarea tehnologiilor, iar Food and Drug Administration din SUA, în anul 2015, a cerut tuturor producătorilor de alimente să elimine grăsimile trans din produse. În mai 2018, Organizația Mondială a Sănătății a lansat pachetul de acțiuni „REPLACE”, solicitând guvernelor să elimine utilizarea grăsimilor trans din lanțul alimentar global până în anul 2023. Programul REPLACE susține, că eliminarea utilizării grăsimilor trans din alimentele procesate ar putea preveni sute de mii de atacuri de cord și decese anual, iar acțiunile legislative și reglatorii vizează limitarea sau interzicerea utilizării grăsimilor trans produse pe cale industrială.