Cum trebuie să ne alimentăm pentru a menține o dietă sănătoasă pentru a oferi organismului mâncare hrănitoare? Pentru susținerea metabolismului sau a vitalității, tinereții și a funcțiilor organismului, e nevoie să consumăm zilnic în cantități suficiente 3 categorii de substanțe organice. Este vorba de proteine, numite și aminoacizi, grăsimi sau lipide, carbohidrați sau glucide. Energia (caloriile) din mâncare provine din aceste trei categorii de nutrienți. Organismul nostru mai are nevoie și de vitamine și minerale, care nu furnizează calorii, dar care contribuie la toate procesele metabolice, cu eliberare de energie în organism. Un exemplu bun, de raport optim al alimentelor din regimul zilnic, pe care îl recomand, trebuie sa fie compus din:
75% din compoziția alimentară este recomandat să fie compusă din alimente de origine vegetală și 25% din alimente de origine animală, preferabil de înaltă calitate. Legumele sunt esențiale, aș menționa: varza, varza de Bruxelles, conopida, roșiile, vinetele, ardeiul dulce și ardeiul iute, morcovul, țelina, sfecla, pătrunjelul, ridichea neagră și hreanul. Cerealele integrale trebuie să fie prezente cu o concentrație minimă de făină integrală — 70% sau cu tărâță, minim 30% ca să fie un efect pozitiv. Înlocuiți uleiurile rafinate cu uleiurile vegetale presate la rece, ele sunt o sursă bună de Omega 3 vegetal. Folosiți condimentele și mirodeniile din plin, ele conțin o mulțime de fitonutrienți și componente active care previn apariția a multor maladii pentru că ajută considerabil la digestia alimentelor.
Câteva sfaturi pentru un mod de viață mai sănătos?
Alege ce mănânci — ai grijă de sănătatea ta! *Alege ce mănânci! este o campanie de informare a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică susținută în cadrul activităților de promovare a sănătății a Proiectului moldo-elvețian „Viața Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.